Hoe kan technologie een oplossing bieden in tijden van corona?

Lotte Demolie
Aptus
Published in
3 min readMay 13, 2020

--

Na 8 weken of 48 dagen quarantaine beslist de nationale veiligheidsraad dat de eerste versoepeling kan worden doorgevoerd. Op 4 mei mogen de winkels en bedrijven terug op starten met het uitvoeren van de nodige aanpassingen. Deze versoepeling komt niks te vroeg. De meeste bedrijven hebben reeds een serieuze corona-klap gekregen en staan er momenteel niet zo goed voor.

Coronaklap bedrijven

Uit een bevraging van de Nationale Bank bij 4725 Belgische bedrijven blijkt dat bijna negen op tien ondernemingen de impact van de corona-crisis merken in de omzetcijfers. 40 procent ziet de omzet met meer dan 75 procent dalen! Rekening houdend met de grootte van de bevraagde bedrijven besluit de Nationale Bank dat er sprake is van een vermindering van de totale omzet met ongeveer een derde. Deze verliezen zijn voor de meeste bedrijven problematisch. Vooral de event- en de horecasector zijn zwaar getroffen. Daarnaast moeten de getroffen bedrijven ook nog investeren om hun bedrijf te kunnen aanpassen aan het coronavirus.

Tweede lockdown

Een bedrijf aanpassen aan een anderhalvemeter-samenleving is geen pretje en is in sommige bedrijven heel moeilijk. Toch moet iedereen zijn steentje bijdragen en de maatregelen volgen om een tweede lockdown te vermijden. Een tweede lockdown zou een nog grotere impact hebben en volgens Voka een golf van faillissementen veroorzaken. Een op vier bedrijven zal een tweede lockdown niet overleven. Veel bedrijven konden de eerste klap van het coronavirus incasseren, maar kunnen dit niet nog een keer. Bovendien kan een tweede lockdown zorgen voor nog meer ontslagen omwille van hervormingen van bedrijven. Kijk maar naar luchtvaartmaatschappij TUI die 8000 banen schrapt.

Heat Display

Net zoals vele andere bedrijven heeft ook Aptus de handen in elkaar geslagen om oplossingen te bieden. Mensen zijn in tijden van corona meer dan ooit afhankelijk van technologie. Zo moet alles digitaal verlopen via platformen als Teams, Zoom enz. Daarnaast moeten bedrijven zich aanpassen aan een contactloos businessleven. Daar kan Aptus bij helpen. Zo hebben we onder andere een “Heat Display” ontworpen, waarbij de temperatuur van de medewerkers kan gecontroleerd worden bij het binnenkomen. Deze check verloopt volledig automatisch en gebeurt in enkele seconden! Hier wil Aptus ook de hand reiken naar de bv de event-sector waar het toepassen van de anderhalvemeter-samenleving heel moeilijk is.

Walkthrough display in samenwerking met Creaplan

Toucheless

Sinds de corona-crisis let iedereen op wat hij/zij aanraakt, want niemand wil besmet worden. Er zijn echter wel zaken die bijna iedere werknemer aanraakt. Zo werken veel bedrijven met een toegangsbadge om het bedrijf binnen te kunnen. Iedereen duwt zijn badge tegen de kaartlezer, waardoor het besmettingsgevaar heel hoog is. Dit moet zeker vermeden worden! Hiervoor biedt Aptus opnieuw een oplossing. Aptus heeft een digitale toegangsbadge “Softpass” ontwikkeld. Deze kan geactiveerd worden doormiddel van een vingerafdruk. Als u dicht genoeg bij de deur van het bedrijf bent met uw gsm, dan zal de deur vanzelf open gaan. Dit gebeurt dus helemaal contactloos, waardoor het besmettingsgevaar wordt gereduceerd naar 0!

digitale toegangsbadge “Softpass”

Samen uit quarantaine

Tot slot is het belangrijk dat bedrijven steun zoeken bij elkaar. Gebruik nieuwe tools om het coronavirus samen tegen te gaan. Laat uw bedrijf helpen doormiddel van technologie, want technologie redt niet alleen levens in de ziekenhuizen, maar helpt ook om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Met behulp van technologie kunnen we streven naar een contactloos en automatisch bedrijfsleven en zo het coronavirus verslaan. Samen uit quarantaine door het streven naar blijvende dalingen.

flatten the curve

--

--