Hoe kan technologie helpen op een recreatiedomein?

Kimberly
Aptus
Published in
5 min readAug 21, 2020

--

Staycation! Waarschijnlijk het woord van 2020. Heel wat families houden liever vakantie in eigen land en wagen de stap niet om de landgrenzen over te steken. Het ideale moment om enkele ‘hidden spots’ in ons eigen landje te ontdekken en zelf op avontuur te trekken. Dit is waarschijnlijk één van de eerste zomers dat de vliegtuigsector geen gouden zaakjes doet maar de recreatiedomeinen des te meer. Recreatiedomeinen bieden voor elk wat wils, er is kinderanimatie, een gemeenschappelijk zwembad of meer met bijhorend strand (stiekem wegdromen over een hagelwit strand en een azuurblauwe zee is toegestaan!😅). Heel wat sportmogelijkheden en overnachten kan in de meeste gevallen ook.

België heeft namelijk heel wat mooie plekjes te bieden, zo is het Zilvermeer in Mol er eentje van. Het recreatiedomein is gelegen in de Belgische gemeente Mol. Het provinciaal domein heeft een oppervlakte van 157 hectare en omvat een recreatief gedeelte als een camping. Voor iedereen wat wils!

Technologie op het Zilvermeer

Technologie toevoegen op een recreatiedomein kan op verschillende facetten worden ingezet. Je kan afvalbakken slim maken, (zie onze case in Limburg) of de bezoekers niet meer laten betalen met fysiek geld maar met een virtuele munt, ook kan je gamification toevoegen op het domein en… Mogelijkheden genoeg!

Wij kregen twee boeiende case’s van het Zilvermeer voorgeschoteld door onze partner Citymesh en hebben er onze tanden direct ingezet! Het was het eerste project waar we konden samenwerken met onze 3 partners, Microsoft, Nedap en Phoenix Contact. Of het interessant en boeiend was? JA!

Case 1: Pompsturing

Het zilvermeer heeft twee meren. Als het grote meer een bepaald waterniveau heeft bereikt moet de pomp in het meer het overtollige water overpompen naar het kleinere meer. Nu werd dit nog manueel gedaan maar dit moest, en kon, anders. Om een duik van verkoeling te mogen nemen moet het water aan twee zaken voldoen. Zo moet de temperatuur minstens 17° zijn en moet het waterpeil hoog genoeg zijn.

Oplossing: De temperatuur brachten we real-time in kaart. We gebruikten hiervoor twee PT100 temperatuur sensoren, die hebben we geplaatst op 10cm en 1meter diepte. Voor het waterpeil in de gaten te houden gebruikten we een ultrasone sensor van SICK. De ultrasone sensor stuurt geluidsgolven uit en deze golven botsen op het wateroppervlakte. De waarde lezen we uit via RS485 en sturen we draadloos door naar de PLC bij de pomp via de radioline modules van Phoenix contact. Dankzij deze radio modules kunnen we onze RS485 draadloos voorzien tot zelf 20km ver! (bij vrij zicht). De PLC zal doormiddel van de meetdata bepalen wanneer de pomp moet actief zijn en biedt deze data ook aan via Azure.

Waarom 868Mhz? We kozen voor 868Mhz omdat deze frequentie niet verstoord kan worden. Via wifi heb je al snel kans op storingen. Denk maar thuis, jouw modem staat opgesteld in de berging op de beneden verdieping. De kans is heel groot dat het signaal niet rijkt tot jouw bureau op de bovenverdieping. Dit willen we natuurlijk vermijden en hiervoor is frequentie 868Mhz ideaal!

Een wist je datje! Het Zilvermeer maakt gebruik van een natuurlijk zuiveringssysteem in hun zwemvijver!

Case 2: Elektriciteitskiosk

Naast het meer en de recreatiemogelijkheden beschik het Zilvermeer ook over een camping. Om jouw caravan of mobilhome te kunnen voorzien heb je een stopcontact nodig. De bedoeling was dat de bezoeker geheel zelfstandig zijn stopcontact kan activeren/deactiveren en het verbruik hiervan automatisch verrekend wordt.

Oplossing: Voor deze case ontwikkelden we een kiosk. Via deze kiosk kan de bezoeker op zijn persoonlijke badge geld plaatsen. Vervolgens kan hij het stopcontact die hij wenst te gebruiken selecteren en linken met zijn badge. Het aantal verbruikte kilowatt wordt dan afgetrokken van zijn saldo.

We hebben ook een beveiliging voorzien. Zo deactiveert het stopcontact automatisch en onmiddellijk wanneer de stekker er letterlijk wordt uitgetrokken. Zo kan niemand stiekem energie van jouw stopcontact aftappen als je bijvoorbeeld ligt te slapen. Jij dient dan opnieuw naar de kiosk te gaan en het gewenste stopcontact te activeren.

Hoe werken deze 2 cases technisch?

De technologie die we gebruiken is voornamelijk PLC next gecombineerd met Azure IoT Central voor management en visualisatie. Dit is ook het eerste project waarbij we samenwerken met onze drie partners:

Microsoft: Hierbij gebruiken we Azure IoT Central voor het management en de visualisatie. Via IoT Edge communiceren we met de stopcontacten en de Ultrasone sensor. We verkrijgen dan data en kunnen deze visualiseren in IoT Central. Dit geeft ons de kans om real-time de data van de stopcontacten op te volgen. Welk stopcontact wordt er momenteel gebruikt, welk heeft het grooste verbruik, we kunnen het waterpeil op de voet opvolgen, is de pomp nog actief en nog zoveel meer. Het biedt heel interessante waarnemingen.

Hier kunnen we de pomp opvolgen
Hier kunnen we meer te weten komen over een specifiek stopcontact.

Phoenix Contact: Van hen gebruiken we de PLCnext. Deze PLC reeks is gebaseerd op een Linux besturing systeem die ook real-time capaciteiten heeft. Het automatisatie gedeelte of Real-time stuk is dus volledig los van de andere mogelijkheden die de PLC biedt (zoals NODE-JS/Python etc.) Het Phoenix ecosysteem heeft ons voldoende mogelijkheden qua interfacing om verschillende sensoren of randtoestellen in te lezen of aan te sturen. In onze case zal het Real-time gedeelte van de PLC zelf bepalen wanneer de pomp moet woroden geactiveerd of gedeactiveerd.

Nedap: Van Nedap gebruiken we een slimme kaartlezer, de NVITE reader. Deze lezer wordt gebruikt in de kiosk wanneer je jouw badge wilt scannen.

Zelf een uitdaging voor ons?

Heb je na het lezen van deze blog ook een case voor ons? Kunnen wij jouw helpen om bepaalde processen te digitaliseren en automatiseren? Stuur mij dan gerust een berichtje en ik breng je graag in contact met één van onze Aptus’ers.

Ken jij een recreatiedomein of een plaats waar onze toepassing kan voor werken? Tag hem of haar hier gerust onder!

--

--