Smart Cities anno 2020. Tijd voor standaardisatie?

Alexander Vanwynsberghe
Aptus
Published in
6 min readFeb 21, 2020

--

Steden en gemeenten zijn op zoek naar initiatieven om de digitale stad van de toekomst te worden. In deze thematiek komen we al heel snel uit bij de term “Smart City”. Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Onze High-Five oplossing is daar een heel mooi voorbeeld van. Dat is natuurlijk maar één Smart City oplossing die een specifieke uitdaging (of eerder opportuniteit) bij steden en gemeenten aanpakt. De vraag is, hoe kan een breed landschap aan oplossingen op een gestandaardiseerde manier samenwerken? Tijd om alles eens op een rijtje te zetten.

Wat is een smart city?

Als je in de zoekmachines zoekt naar “Smart City”, kan krijg je het volgende antwoord: ‘Een slimme stad (smart city) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen.’ Een andere definitie is ook: ‘Een stedelijk gebied waar een duurzame economische ontwikkeling en een hoge kwaliteit van leven zijn gecreëerd, door uit te blinken in deze belangrijke onderwerpen; economie, mobiliteit, milieu, mensen, leefbaarheid en overheid.’

Wat mij vooral interesseert is het stukje “informatietechnologie (IT)” en “het internet der dingen (IoT). Door sensoren te gebruiken die grote hoeveelheden realtime gegevens uit hun omgeving vastleggen, kan IoT ons een veel nauwkeuriger en holistischer inzicht geven hoe de stad of gemeente écht werkt. Het stelt ons ook in staat om beter geïnformeerde voorspellingen en beslissingen te nemen. Dit alles leidt tot efficiëntere, effectievere en betaalbare producten en diensten voor burgers.

Weg met de beslissingen op basis van historische data, hallo real-time data 👋

Ik zou in deze blogpost een hele uiteenzetting kunnen doen over de relevantie van data, de betrokkenheid van verschillende actoren binnen een stadscontext en hoe we tot een ultieme quadruple helix kunnen komen. Maar heel eerlijk, daar bestaat super-duidelijk leesmateriaal over die je bv. hier kan vinden: https://citiesofpeople.com/2018/12/18/quadruple-helix-stadmaken/

IoT Technologie

Laat ons even verder kijken naar het data-aspect. Als ik bij steden en gemeenten moet uitleggen wat er allemaal kan gemeten worden op basis van technologie, dan stel ik eigenlijk heel duidelijk dat de uitdaging daar niet zit (of toch beperkt). Als we denken aan luchtkwaliteit, parking bezetting, niveaus van vuilbakken, riooldeksels, stand van het water in rivieren, passantentelling, … you name it. Er bestaat wel ergens een sensor die het kan meten. Belangrijk is natuurlijk de betrouwbaarheid van de sensor, maar dat is een ander verhaal .

Het wordt al een beetje complexer als we gaan kijken naar communicatie-technologie. Hoe krijg je die data uit de sensoren naar buiten, naar de cloud dus? Dan denken we al snel aan de Sigfox, LoRa, NB-IoT oplossingen van deze wereld.

Zien we daar al iets van standaardisatie inkomen? Eerlijk gezegd, ik denk het niet. Iedere sensor heeft wel z’n eigen data-encoding, data komt er ook op verschillende manieren uit (via de Sigfox backend, rechtstreeks via een MQTT, naar een Azure IoT hub enz. Dan spreek ik nog niet over security (met certificaten enzo), dat is nog een andere discussie of blogpost waard.

Horizontale en verticale oplossingen

De Smart City’s van deze wereld zullen dus meer en meer data-gedreven worden. Daar zijn we van overtuigd. Die data moet relevant zijn, uiteraard, maar moet ook in context bekeken worden van wat er na het capteren zal gebeuren. Zijn steden op zoek naar “veel data” om “veel te weten” of eerder een “beetje data” met daarboven een verticaal specifieke oplossing? Iedere stad heeft z’n eigen DNA en kijkt ook anders naar data binnen een slimme stad. Onderstaande visual toont het verschil:

Add alt text

Je kunt gemakkelijk stellen dat focus op data “in de breedte” al snel zal leiden tot een Smart City cockpit. Een centrale plaats waar de stad alles via een kaart (of lijst) kan bekijken. Je ziet de locatie van de sensor, je ziet de details van de sensor én kan de evolutie van de data opvolgen. Het wordt slimmer als je niet enkel de data van één type databron bekijkt maar een combinatie van verschillende types. Denk maar aan de relatie tussen de verkeersdrukte, verkeerstellingen (Telraam, sensoren, ..) en luchtkwaliteit. Dat is pas slimme data.

Daarnaast heb je data “in de diepte” die vooral ingezet wordt om op basis van een applicatie problemen (of eerder uitdagingen) op te lossen. Denk maar aan het meten van de niveaus van vuilbakken. Het is heel interessant dat je weet hoe vol de (openbare) vuilbakken zijn, maar nog interessanter is het als je je operationele werking rond het ledigen kunt optimaliseren. We doen met Aptus trouwens zo’n project bij Limburg.net: de afvalmonitor. Een voorbeeld van een typisch verticale applicatie: inventariseren en data verzamelen op basis van IoT sensoren.

Add alt text

Het bos en de bomen

Steden en gemeenten die op zoek gaan naar Smart City oplossingen zullen al snel door hebben dat het eigenlijk niet zo evident is om selecties en keuzes te maken. Ik noem het een beetje het bos niet meer door de bomen zien. Er bestaan heel wat oplossingen. Je moet in je zoekmachine eens de volgende term ingeven “smart waste solution”. De oplossingen die je zal vinden zijn heel divers, heel lokaal maar ook heel internationaal. Keuzes moeten gemaakt worden op basis van verschillende criteria.

Add alt text

  • Welke technologie wordt er gebruikt?
  • Het maakt gebruik van batterijen, maar hoe lang gaan die dan mee?
  • Het netwerk die gebruikt wordt, is dat overal beschikbaar?
  • Waar komt de data terecht? (is de stad of gemeente eigenlijk wel de eigenaar?)
  • Hoe zit het prijsmodel in elkaar?

De nood aan standaardisatie

Ken je de term vendor lock-in? De meeste organisaties die een pakket of een oplossing aankopen/inkopen hebben daar vroeg of laat mee te maken. In onderstaande afbeelding zie je de problemen. Je koopt een silo-oplossing. Die werkt heel goed en doet wat het moet doen. Maar het is gesloten, niet schaalbaar, eigenaarschap van de data kan in vraag gesteld worden enz. Niet interessant, toch? Hoe het er meestal aan toegaat:

Add alt text

Moeten we niet beginnen kijken naar standaardisatie, “open” oplossingen, data die begrijpbaar is, data die kan gedeeld worden?

Dat is natuurlijk de kern van deze blogpost. Er bestaat al heel veel in de Smart City wereld maar er beweegt (gelukkig) ook heel veel als we kijken naar standaarden. In een volgende blogpost neem ik je mee in de termen FiWare, NGSI-LD, Synchronicity (en de 2 interessantste concepten), OASC, de Open City visie van IMEC en Vito, de data-economie enz.

Maar om al een tipje van de sluier op te lichten. Hieronder zie je een typisch voorbeeld van hoe een verticaal specifiek oplossing wél op een gestandaardiseerde manier data naar buiten kan brengen. Maak kennis met NGSI-LD, oftewel een standaard die context kan geven aan data. De volgende blogpost zal er jou alles over vertellen 😉

Add alt text

De rol van Aptus?

Als Aptus positioneren we ons als een trusted advisor. Een partij die steden en gemeenten meeneemt in de wereld van Smart Cities met een uitgebreide kennis van technologie en software. We hebben ervaring met oplossingen in de breedte en de diepte (onze eigen High-Five, maar ook een resem ander oplossingen), maar volgen ook heel nauw op wat er gaande is in de wereld van de standaarden in functie van “Open Agile Smart Cities”.

Meer weten? Let’s get in touch 📬

--

--